Today Current Affairs !! 19 & 20 January 2020
Share

1. Which Indian entrepreneur was recently honoured with the Australia’s highest civilian honour,‘Order of Australia’?

A- Anand Mahindra

B- Kiran Mazumdar-Shaw

C- Azim Premji

D- Uday Kotak

Ans-B

2. How is the ‘Revised National TB Control Programme (RNTCP)’, the scheme of Ministry of Health & Family Welfare, recently renamed?

A-  National Tuberculosis Elimination Programme (NTEP)

B- National Tuberculosis Control Programme (NTCP)

C- National Tuberculosis Removal Programme (NTRP)

D- National Tuberculosis Abolition Programme (NTAP)

Ans- A

3. Bapu Nadkarni, who recently passed away, belonged to which field?

A- Politics

B- Literature

C- Sports

D- Arts

Ans- C

4. Which famous international company is to release its original film named ‘The Banker’?

A-  Amazon

B- Apple

C- Netflix

D- HBO

Ans- B

5. Which Indian wrestler won the Gold medal at the Rome Ranking Series 2020 event, held recently?

A-  Geeta Phogat

B- Babita Phogat

C- Vinesh Phogat

D- Sakshi Malik

Ans- C

6. The birth rate of which country fell to the lowest, since the founding of the country seven decades ago?

A-  India

B- China

C- United States

D- Brazil

Ans- B

7. The 6.5-kilometre long Z-Morh tunnel, which was seen in news recently, is to be constructed in which state/UT?

A-  Himachal Pradesh

B- Sikkim

C- Jammu and Kashmir

D- Assam

Ans- C

8. The passengers returning from which country are to be screened for novel Corona virus (nCov), in selected Indian airports?

A-  Indonesia

B- China

C- Thailand

D- Japan

Ans- B

9. The ‘APNA UREA – Sona Ugle’ brand of Hindustan Urvarak and Rasayan Limited (HURL) was recently launched by which Union Minister?

A-  Ramvilas Paswan

B- D.V. Sadananda Gowda

C- Harsimrat Kaur Badal

D- Harsh Vardhan

Ans- B

10. China’s Great Wall Motors (GWM) is set to acquire the manufacturing plant of which automobile company located in Maharashtra?

A- General Motors

B- Ford Ford

C- Volkswagen

D- Toyota

Ans- A

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *