Today Current Affairs !! 15 October 2019
Share

Today Current Affairs !! Today GK

1. Pangio bhujia, which is in news recently, is associated to which kind of animal?

  1. Fish
  2. Tortoise
  3. Tiger
  4. Lion

Ans:-A

2. “Ex Dharma Guardian” is the joint military exercise between India & which country? (Marks: 0)

  1. Sri Lanka
  2. Japan
  3. Nepal
  4. Myanmar

Ans:-B

3. Who has been awarded the Indira Gandhi award for national integration for 2018?

  1. Vandana Shiva
  2. Chandi Prasad Bhatt
  3. Sunita Narain
  4. Sugathakumari

Ans:-B

4. Which Indian personality has been  conferred the highest Civilian Honour of Comoros?

  1. Rajnath Singh
  2. Narendra Modi
  3. Ram Nath Kovind
  4. M Venkaiah Nadu

Ans:-D

5. Which state government has decided to set up Kanyashree University to empower girls?

  1.  Karnataka
  2. West Bengal
  3. Odisha
  4. Assam

Ans:-B

6. What percent of India’s growth rate has been projected by the World Bank for the current financial year?
a. 8%
b. 7%
c. 6%
d. 5%

Ans:-C

7. Which country’s energy company ‘Total’ has announced to buy 37.4 percent stake in Adani Gas?
a. Nepal
b. France
c. China
d. Russia

Ans:-B

 8. On which social media platform, Prime Minister Modi has become the world’s most-followed global leader?
a. Twitter
b. Facebook
c. Instagram
d. YouTube

Ans:-D

9. What is the name of the person who invented ‘Phenakistoscope’ and Google celebrated his 218th birthday with a Doodle recently?
a. John Pattison 
b. Joseph Antoine Ferdinand
c. Dracker Ontario 
d. Richard Brown Williamson

Ans:-B

10. Which state/UT has started postpaid mobile service after 70 days of ban?
a. Bihar
b. Uttar Pradesh
c. Jammu and Kashmir
d. New Delhi

Ans:-C

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *