Today Current Affairs !! 15 November 2019
Share

Today Current affairs !! Today GK 

1. With which country did India hold secretary- level bilateral meeting in November 2019 New Delhi and discussed enhanced corporation in the fight against tax evasion?

  1. Sweden
  2. Switzerland
  3. Denmark
  4. Poland

Ans:- B

2. By mid-November 2019, Facebook has stopped _____billions fake accounts in a sign of a persistent battel on social media against manipulation and disinformation.

  1. 3.6
  2. 4.2
  3. 4.8
  4. 5.4

Ans:- D

3. Recently, defence Minister Rajnath Singhvisited _____ to attended the Maitree Diwas celebrations.

  1. Nagaland
  2. Mizoram
  3. Manipur
  4. Arunachala Pradesh

Ans: – D

4. Recently Health Minister Dr Harsh Vardhan facilitated the families of organ donors at a function organised in _____-.

  1. Pune
  2. New Delhi
  3. Mumbai
  4. Hyderabad

Ans:- B

5. After departing from a distance asteroid japan’s Hayabusa2 spacecraft started its year-long journey home. The spacecraft is expected to return to earth I late _____.

  1. 2020
  2. 2022
  3. 2024
  4. 2026

Ans:- A

6. Recently, Justice Muhammad Raffiq took oath as chief Justice of ____ High Court.

  1. Patna
  2. Calcutta
  3.  Meghalaya 
  4. Delhi

Ans:- C

7. Which state launched a mobile app sishu Suraksha on 14 Nov 20189 on the occasion of Children’s Day?

  1. Sikkim
  2. Odisha
  3. Assam
  4. West Bengal

Ans:- C

8. Which State has launched a dedicated web poprtal land a mobile application e-Ganna  App, for sugarcan farmers of the state ?

  1. Uttar Pradesh
  2. Punjab
  3. Haryana
  4. Maharashtra

Ans:- A

9. Who has won the 25,000 US Dollar BRICS Young Innovator Prize for inventing an affordable indigenous milk  chilling unit for smaller and marginal rural dairy farmers?

  1. Arun Garg
  2. Sarthak Saxena
  3. Shobhit Gupta
  4. Ravi prakadh

Ans :- D

10. Recently, who has been named in the TIME 100 Next, an expansion of the TIME 100 list of the most influential persons in the word ?

  1. Dutee Chand
  2. Hima Das
  3. Swapna Barman
  4. Srabani Nanda

Ans :- A

11. Where is the Ministry of AYUSH the International Conference on Yoga November 2019?

  1.  Kerala
  2. Maharashtra
  3. Tamil Nadu
  4. Karnataka

Ans:-  D

12. What is the theme of the World Diabetes Day (WDD) 2019?

  1. Family and Diabetes
  2. Eyes on Diabetes
  3. Women and Diabetes
  4. Healthy Eating

Ans:- A

13. In November 2019, The ____ edition of the Paris Peace forum was held at La Grande Halle de La Villette in Paris, France

  1. 1st
  2. 2nd
  3. 3rd
  4. 4th

Ans:- B

14. In the last 5-6year, which country has become the most favoured destination nfor energy investments?

Thailand

Indonesia

INDIA

Bhutan

Ans:- C

 

 

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *