Today Current Affairs !! 12 & 13 January 2020
Share

1. The Union Home Minister Amit Shah recently released a book titled ‘Karmayoddha Granth’ on the life of which Indian political leader?

A- Atal Bihari Vajpayee

B- Narendra ModiL

C- K Advani

D- Arun Jaitley

Ans- B

2. Which Union Ministry is set to launch a program for development of eastern states called ‘Purvodaya’?

A- Ministry of Road Transport and Highways

B- Ministry of Agriculture & Farmers Welfare

C- Ministry of Development of North Eastern Region

D- Ministry of steel

Ans- D

3. Ministry of Youth Affairs and Sports is to organise the 23rd National Youth Festival in Lucknow. It is celebrated to commemorate the birthday of which famous personality?

A- A P J Abdul Kalam

B- Swami Vivekananda

C- B R Ambedkar

D – Bhagat Singh

Ans- B

4. The first in-depth review of India’s energy policies was recently released by which international organisation?

A- World Energy Council

B- International Energy Agency

C- Organisation of Petroleum Exporting Countries

D-International Renewable Energy Agency

Ans- B

5. Which state government recently announced to prepare special text-books for children with learning disabilities?

A- Andhra Pradesh

B- Madhya Pradesh

C- Uttar Pradesh

D- Odisha

Ans- C

6. The freedom of speech and freedom to carry on a business through internet is covered under which article of Indian constitution?

A- Article 17

B- Article 18

C- Article 19

D- Article 20

Ans- C

7. The report titled ‘National Strategy for Financial Inclusion’ was recently released by which organisation?

A-  Reserve Bank of India

B- Insurance Regulatory and Development Authority of India

C- National Bank for Agriculture and Rural Development

D- Securities and exchange board of india

Ans- A

8. Which state is the worst place for women’s security, according to the recent National Crime Records Bureau (NRCB) report?

A-  Uttar Pradesh

B- West Bengal

C- Bihar

D- Jharkhand

Ans- A

9. Who has been recently named as the new ruler/sultan of Oman?

A-  Qasem Soleimani

B- Qaboos bin Said al Said

C- Haitham bin Tariq

D- Mahjoob Zweiri

Ans- C

10. The Biennial Global Pulses Conference named ‘The Pulses Conclave 2020’ is to be held in which state?

A- Tamil Nadu

B- Kerala

C- Karnataka

D- Maharashtra

Ans – d

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *