Today Current Affairs || 03 May 2020
Share

1.What is the theme of World Press Freedom Day 2020?

A- Media for Democracy

B- Keeping Power in check

C- Journalist without Fear or Favour

D- None of These

Ans-  C

2. Which player has won the Sir Richard Headly medal ?

A- Sania Mirza

B- Rohit Sharma

C- Ms Dhoni

D- Ross Taylor

Ans-  D

3. In the Spring season, the International Astronomy Day is observed every year on ________.

A- 01 May 

B- 02 May

C- 03 May

D- 04 May 

Ans-   B

4. Became the first state to provide free health insurance to all citizens ?

A- Rajasthan

B- Uttar Pradesh

C- Maharashtra

D- Madhya Pradesh

Ans-   C

5. Researchers in Canada are using ________ to produce low-cost COVID-19 test kits.

A- Algae

B- Fungi

C- Bats

D- Dolphins

Ans-  A

6. Nation celebrated the birth centenary of legendary filmmaker Satyajit Ray on 02 May. He was awarded an oscar award in the year ________.

A- 1957

B- 1984

C- 1991

D- 1959

Ans-   C

7. Which Country’s navy will host the world’s largest sea exercise Rim of the Pacific ?

A- Australia

B- Japan

C- Russia

D- America

Ans-  D

8. The Ministry of Tourism hosted the 13th webinar titled ‘Destination- Sariska Tiger reserve’ of “Dekho Apna Desh” series. Sariska Tiger reserve is in _________.

A- Rajasthan

B- Odisha

C- Madhya Pradesh

D- assam

Ans-   A

9. Which of the following district police in Madhya Pradeshhas launched  ‘Sankalp Scheme’ to provide 24-hour help to elderly?

A- Bhopal

B- Indore

C- Gwalior

D- Umaria

Ans-   D

10. The Reserve Bank of India suspended operations and licence of which of the following Co-operative Bank?

A- Adarsh Co-operative  Bank

B- CKP Co-operative Bank

C- Anyonya Co-operative Bank

D- Pune District Central Cooperative Bank

Ans-   B

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *