Teaching Aptitude!! Part – 1
Share

1. Emotional Adjustment of students is effective in
(A) Personality formation
(B) Class-teaching
(C) Discipline
(D) All of the above
 Answer (D)

2. Black-board can be included in which group/category of teaching-aids ?
(A) Audio-aids
(B) Visual aids
(C) Audio-visual aids
(D) None of the above
 Answer :(B)

3. Which of the following is related with teaching skill ?
(A) Black-board writing
(B) Solving questions
(C) Asking questions
(D) All the above
 Answer :(D)

4. Students who ask questions in the class should be
(A) Advised to meet the teacher after the class
(B) Encouraged to participate in the discussion in the class
(C) Encouraged to continue asking questions
(D) Encouraged to search answers independently
 Answer :(C )

5. At authoritarian level teaching is ……
(A) Teacher centered
(B) Child—centered
(C) Headmaster centered
(D) Experience based  
Answer :(A)

6. Who developed the interaction analysis category system in education for increasing the teacher effectiveness
(A) Flander
(B) Rayon
(C) Amidon and Simon
(D) Richard Over
Answer:- A

7. One of the important theory of moral development has been proposed by——
(A) Laurence Kohlberg
(B) Erik Fromm
(C) Daniel Coleman
(D) Benjamin Bloom
 Answer :(A)

8. Character is developed by
(A) Will-power
(B) Conduct and behavior
(C) Morality
(D) All of the above
 Answer :(D)

9. Which of the following is not a level of teaching learning ?
(A) Differentiation level
(B) Memory level
(C) Reective level
(D) Understanding level
 Answer :(A)

10. NUEPA is mainly concerned with
(A) Educational Supervision
(B) Educational Unity
(C) Educational Planning
(D) Educational Evaluation
 Answer :(C )

11. The name of Yashpal Committee Report (1993) is
(A) I.C.T. in Teacher education
(B) Learning without Burden
(C) Learning through Broad- casting
(D) None of the above
 Answer :(B)

12. The Father of Psychoanalysis is
(A) Erik H. Erikson
(B) ]ean Piaget
(C) Jerorne S. Bruner
(D) Sigmund Freud
Answer:- D

13. Which of the following is die brain of the computer ?
(A) Programme
(B) Central processing unit
(C) Memory
(D) Hard Disc
 Answer :(B)

14. Spare the rod —- spoil the child. This assumption is related to that type of discipline which has been advocated
(A) By naturalist philosophy
(B) By pragmatist philosophy
(C) In Victorian Era
(D) In Democratic Era
 Answer :(C )

15. The concept of school complex was rst executed in
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) Bihar
(D) Rajasthan
 Answer :(D)

16. The proponent of the Cognitive Theory of teaching is
(A) N. L. Gage
(B) Shiv Kumar Mitra
(C) B. F. Skiner
(D) McDonald
 Answer :(A)

17, Instruction medium affects the absence and escape from class teaching
(A) Agreed
(B) Indenite
(C) Disagreed
(D) None of the above
 Answer :(A)

18. For a good communication ..,…… is requried.
(A) Clarity of thought
(B) Dramatic Presentation
(C) Speaking in a mild tone
(D) Speaking without pause
 Answer :(A)

19. Which of the following is an approach to educational planning ? .
(A) Man-power approach
(B) Social Demand approach
(C) Both (A) and (B)
(D) None of the above
 Answer :(C )

20. Institutional planning should be based on
(A) Aim and needs
(B) Time—table
(C) Administration
(D) Need  Answer :(A)

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

One response to “Teaching Aptitude!! Part – 1”

  1. Rajib Kumar Biswal says:

    Very good.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *