Political Science MCQ!! Part-1
Share

1. A federal structure for India was first put forward by the : 
(1) Act of 1909 
(2) Act of 1919 
(3) Act of 1935
(4) Act of 1947
Ans:- 3

2. Which of the following exercised the most profound influence in framing the Indian Constitution? 
(1) British Constitution 
(2) US Constitution 
(3) Irish Constitution 
(4) The Government of India Act, 1935
Ans:-4

3. How does the Constitution of India describe India as?
(1) A federation of States and Union Territories
(2) A Union of States
(3) Bharatvarsh 
(4) A federated nation
Ans:- 2


4. The system of judicial review originated in
(1) India
(2) Gemany
(3) Russia
(4) U.S.A.
Ans:-4


5. Preventive detention means–
(1) detention for interrogation
(2) detention after interrogation
(3) detention without interrogation
(4) detention for cognisable offence
Ans:-3

6. What was the basis for constituting the Constituent Assembly of India ?
(1) The Resolution of the Indian National Congress
(2) The Cabinet Mission Plan, 1946
(3) The Indian Independence Act, 1947
(4) The resolutions of the Provincial/State Legislatures of the Dominion of India
Ans:-2

 
7. From the Constitution of which country the provision of Federation was borrowed while framing the Constitution of India?
(1) USA
(2) UK
(3) Canada
(4) Switzerland
Ans:-3

 
8. Who among the following was not a member of the Consti-tuent Assembly established in July 1946 ?
(1) Dr. Rajendra Prasad
(2) K M Munshi
(3) Mahatma Gandhi
(4) Abul Kalam Azad 
Ans:-3


9. Who was the Chairman of the Drafting Committee of the Constitution ?
(1) J. B. Kripalani
(2) Rajendra Prasad
(3) J. L. Nehru
(4) B. R. Ambedkar
Ans:-4


10. India is a republic because—
(1) it is democratic country
(2) It is a parliamentary democracy
(3) the head of the state is elected for a definite period
(4) All of these
Ans:- 3


11. Who was the Constitutional Advisor to the Constituent Assembly of India ?
(1) Dr. Rajendra Prasad
(2) Dr. B. R. Ambedkar
(3) Sir B.N. Rao
(4) Shri K.M. Munshi 
Ans:-3

12. Which of the following countries has introduced “direct democracy”? 
(1) Russia
(2) India
(3) France
(4) Switzerland

Ans:- 4


13. Who was the President of the Republic of India who consistently described Indian Secularism as ‘Sarva Dharma Samabhav’?
(1) Dr. S. Radhakrishnan
(2) Dr. Zakir Hussain
(3) Dr. Rajendra Prasad
(4) Gaini Zail Singh
Ans:-1


14. Which of the following countries have an Unwritten Constitution?
(1) U.S.A 

(2) U.K. 

(3) Pakistan 

(4) India

Ans:- 2

15. The Constitution of India was adopted on

 (1) 26 January, 1950
(2) 26 January, 1949
(3) 26 November, 1949
(4) 31 December, 1949 
Ans:- 3

16. Which of the following is a feature to both the Indian Federation and the American Federation ?
(1) A single citizenship
(2) Dual judiciary
(3) Three Lists in the Constitution
(4) A Federal Supreme Court to interpret the Constitution
Ans:- 4

17. The constitution of India describes India as
(1) A Union of States
(2) Quasi-federal
(3) A federation of state and union territories
(4) A Unitary State 
Ans:-1

18. Who among the following was the President of the Constituent Assembly of India ?
(1) Dr. Rajendra Prasad
(2) Jawaharlal Nehru
(3) M.A. Jinnah
(4) Lal Bahadur Shastri
Ans:- 1

19. The convention that “once a speaker always a speaker” is followed in
(1) UK
(2) USA
(3) France
(4) India
Ans:-1

20. Indian Penal Code came into operation in
(1) 1858
(2) 1860
(3) 1859
(4) 1862
Ans:-4

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *