Posted on: August 29, 2021 | Author: Odisha Job Alert | Category: Pedagogy

1.  For building good character in students
(a) there should be chapters in the textbooks regarding character development
(b) lecture should be given on character development
(c) the classroom activities should be such that it may promote character building
(d) the autobiography of eminent persons should be taught
2. A teacher has high emotional intelligence quotient. It means
(a) she is of high intelligence
(b) she is high disciplinarian
(c) she has good humour
(d) she has equanimity of behaviour
3. The characteristic of Gifted Children is
(a) highly desirous
(b) IQ more than 110
(c) enriched vocabulary
(d) All of these.
4. A statement “Generally girls are poor in Mathematics,” this is
(a) research based judgement
(b) a gender biased judgement
(c) true judgement
(d) All of the above.
5. ln constructivism
(a) children participate in the process of learning passively
(b) education is teacher-centered
(c) education is child-centered
(d) education is behaviourist
6. ln which of the following conditions does the emotional and social development of the child will occur in good manner?
(a) When the child is considered as important and his feelings are respected
(b) When children are told to learn more and more
(c) When children get good marks in the class
(d) When the teachers reaches children according to their intellectual level
7. Evaluation means
(a) to know the needs of students
(b) to know the intelligence of students
(c) to study the success and failure of student’s learning
(d) health check-up
8. In the educational history of India, who first time introduced the Fundamental Right to Primary Education Bill in the Imperial Council?
(a) Kapil sibal
(b) Jawaharlal Nehru
(c) Gopal Krishna Gokhale
(d) Abdul Kalam Azad
9. ‘National Institute of Visual Handicapped(N IVH) is situated at
(a) Shimla
(b) Kolkata
(c) Dehradun
(d) Delhi
10. The role of school is 
(a) conservation of culture
(b) refinement of culture
(c) developing new models of culture
(d) All of the above.
11. The most dynamic factor of social change is
(a) religion                                                                                                                                                                           (b) education
(c) government                                                                                                                                                                    (d) caste
12. Which of the following is the right statement(s) with reference to quality of objective tests?
l. These can be evaluated speedily and easily.
Il. These are not influenced by the individual effects.
III. Due to objectivity these are more reliable and valid.
IV. None of the above
(a) Only I

(b) II and III

(c) Only IV

(d) All of these.
13. Which of the following are objectives of Audio-visual Aid?
l. To make teaching effective.
II. To develop creativity among students.
III. To make students active.
IV. To develop disinterest in subject matter.
(a) I, II and Ill

(b) I and I

(c) I, III and IV

(d) II, III and IV
14. A student in your class asks you irrelevant questions everyday to bother you. What will you do?
(a) Complain to the Principal
(b) Scold him
(c) Talk to him
(d) Complain to his parents
15. As per recommendations of NCF 2005, evaluation mode for students 1st and 2nd standard should be
(a) based on written test
(b) based on oral test
(c) based on written and oral test
(d) based on observation
                                   ANSWER

1 C 6 A 11 B
2 D 7 C 12 D
3 D 8 C 13 A
4 B 9 C 14 C
5 C 10 D 15 D


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *