Posted on: September 14, 2021 | Author: Odisha Job Alert | Category: Pedagogy

1. Which of the following age groups falls under later childhood category?

(a) 11 to 8 years

(b) 18 to 24 years

(c) Birth to 6 years

(d) 6 to 12 years

2. Aarjav says that language development is influenced by one’s innate pre-disposition while, Sonali feels that it is because of the environment. This discussion between Aarjav and Sonali is about

(a) critical and sensitive feeling

(b) stability and instability argument

(c) continuous and discontinuous learning

(d) nature and nurture debate

3. The teacher noticed that Pushpa cannot solve a problem on her own. However, she does so in the presence of adult or peer guidance. This guidance is called

(a) lateralization

(b) pre-operational thinking

(c) zone of proximal development

(d) scaffolding

4. A teacher, labelled the head of a committee, as ‘chairperson’ instead of ‘chairman’. lt indicates that the  teacher

(a) follows a more acceptable term

(b) has a good command of language

(c) is using a gender-free language

(d)has gender bias

5. Continuous and Comprehensive Evaluation is essential for

(a) fine-tuning of tests with the teaching

(b) diluting the accountability of the Board of Education

(c) correcting Jess-frequent errors more than more-frequent errors

(d) understanding how learning can be observed, recorded and improved upon

6. Which one out of the following provides information about the roles and behaviors which are acceptable in a group, during early childhood period?

(a) Siblings arid Teachers

(b) Teachers and Peers

(c) Peers and Parents

(d) Parents and Siblings

7. Making students members of a cleanliness community to motivate them for the same, reflects

(a) socio-cultural conceptions of motivation

(b) behavioristic approach to motivation

(c) humanistic approach to motivation 

(d) cognitive approach to motivation

8. fitting new information into existing schemes is known as

(a) accommodation 

(b) equilibration 

(c) assimilation 

(d) organization

9. We all differ in terms of our intelligence, motivation, interest  etc. This principle refers to 

(a) individual difference 

(b) theories of intelligence 

(c) heredity 

(d) environment

10. Students of disadvantaged groups should be taught along with the normal students.

(a) inclusive education 

(b) section education

(c) integrated education 

(d) exclude education

11. According to Piaget theory, which one out of the following will not influence one’s cognitive development?

(a) Language

(b) Social experiences 

(c) Maturation 

(d) Activity

12. ln learning, assessment is essential for 

(a) grades and marks 

(b) screening test 

(c) motivation 

(d) fostering of the purpose of  segregation and ranking

13. As an upper primary school mathematics teacher you believe that

(a) students errors provide insights into their thinking

(b) students need to possess procedural knowledge even if they don’t understand conceptual basis

(c) not all children have the ability to study mathematics in upper primary school

(d) boys will leam mathematics without much effort since they are don’t with it’ and you need to give more attention to girls

14. Of the following statements, which one do you agree with?

(a) Learning is completely governed by external stimuli

(b) Learning takes place in a sociocultural context

(c) Learning cannot take place unless it is assessed externally in terms of marks

(d) Learning has taken place only if it is evident in behavior

15. The amount and type of scaffolding to a child would change depending on the

(a) mood of the teacher

(b) child’s innate abilities

(c) rewards offered for the task

(d) level of the child’s performance

                  ANSWER

1 D 6 D 11 B
2 D 7 A 12 C
3 D 8 C 13 A
4 C 9 A 14 B
5 D 10 A 15 D


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *