Posted on: September 12, 2021 | Author: Odisha Job Alert | Category: Pedagogy

1. Brainstorming model of teaching is used to improve which of the following?

(a) Understanding

(b) Application

(c) Creativity

(d) Problem solving

2. Goleman is associated with which of the following?

(a) Social intelligence

(b) Emotional intelligence

(c) Spiritual intelligence

(d) General intelligence

3. Find the odd one out.

(a) Theory of learning

(b) Theory of identical elements

(c) Drive reduction theory

(d) Theory of generalisation

4. Teachers, in order to help learners construct knowledge, need to focus on

(a) making sure the learner memorises everything

(b) scores/marks obtained by the learner

(c) involving the learner for active participation

(d) mastering learning of concepts by the learner

5. Given below are some statements about boys and girls. According to you, which one of these is true?

(a) Boys should help in activities outside the home

(b) Boys should help in household chores

(c) All boys should be taught Science and girls, Home Science

(d) Girls should help in household chores

6. A child’s notebook shows errors in writing like reverse images, mirror imaging etc. Such a child is showing signs of

(a) learning disadvantage

(b) learning disability

(c) learning difficulty

(d) learning problem

7. Which one of the following is not a suitable formative assessment task?

(a) Open-ended questions

(b) Project

(c) Observation

(d) Ranking the students

8. To be an effective teacher it is important to

(a) emphasize dictating answers from the book

(b) focus on individual learning rather than group activity

(c) avoid disruption caused due to questioning by students

(d) be in touch with each and every chiId

9. Teachers need to create a good classroom environment to facilitate children’s learning. To create such a learning environment, which one of the given statements is not true?

(a) Approval of the child’s efforts

(b) Compliance with teachers

(c) Acceptance of the child

(d) Positive tone of the teacher

10. Which one of the following is best suited for emotional development of children?

(a) No involvement of the teachers as it is the task of the parents

(b) Democratic classroom environment

(c) Controlled classroom environment

(d) Authoritarian classroom environment

11. Learning experiences should be planned in a manner, so as to make learning meaningful. Which of the given learning experiences does not facilitate meaningful learning for the children?

(a) Repetition based on mere recall of content

(b) Formulating questions on content

(c) Discussion and debate on the topic

(d) Presentation on the topic

12. Giving punishment, verbal or nonverbal, to the children results in

(a) motivating them to work

(b) protecting the child’s image

(c) improving their scores

(d) damaging their self-concept

13. According to NCF 2005, errors are important because they

(a) are an important tool in classifying students into groups of ‘passed’ and ‘failed”

(b) provide a way to the teachers to scold the children

(c) provide an insight into the child’s. thinking and help to identify solutions

(d) provide space for removing some children from the class

14. Out-of-the-box thinking is related to

(a) consistent thinking

(b) memory-based thinking

(c) divergent thinking

(d) convergent thinking

15. The assessment of students can be used by teachers in teaching to develop insight into

(a) identifying the students who need to be promoted to the higher class

(b) not promoting those students who do not meet school standards

(c) changing the teaching approach according to the learner’s need

(d) creating groups of ‘bright’ and ‘we students in the class

                               ANSWER

1 D 6 B 11 A
2 B 7 D 12 D
3 C 8 D 13 C
4 C 9 B 14 C
5 B 10 B 15 C


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *