Posted on: September 8, 2021 | Author: Odisha Job Alert | Category: Pedagogy

1. One of the stages of cognitive development according to Jean Piaget which is known as preconceptual period is related to

(a) sensory motor stage

(b) concrete operations stage

(c) pre-operational stage

(d) formal operations stage

2. The statement, ‘we have people amongst us, some who are tall and some who are short and some are fair and some others who are dark, some people are strong and some others are weak’ is based on the established principle of

(a) intelligence and sex differences

(b) intelligence and racial differences

(c) individual dissimilarity

(d) individual advancement

3. Enrichment programmes are need for

(a) slow learner

(b) gifted children

(c) average children

(d) children with physical disability

4. Intelligence includes

(a) divergent thinking

(b) convergent thinking

(c) critical thinking

(d) reflective thinking

5. The desire of a person ‘to earn name and fame in life’ is

(a) intrinsic motive

(b) extrinsic motive

(c) physiological motive

(d) psychological motive

6. Which is wrong in the process of development of thinking power?

(a) Adequacy of knowledge and experiences

(b) Adequate motivation

(c) Adequate freedom and flexibility

(d) Less intelligence and wisdom

7. What is wrong about heredity in following statements?

(a) Heredity determines the sex of the child

(b) It contributes significantly towards physical constitution

(c) It contributes towards the birth of twins

(d) It includes interests, attitudes, likes, dislikes and emotional state of mind

8. Evaluation in Science

(a) should consist entirely of objective tests in order to be strictly scientific

(b) should come only in the end of pupil’s activities

(c) should be an integral part of all activities

(d) should include only content and concepts and omit process and attitude

9. Which of the following is not an appropriate tool for formative assessment?

(a) Assignment

(b) Oral questions

(c) Term test

(d) Quiz and games

10. Impairment is disturbance at

(a) bodily level

(b) functional level

(c) social level

(d) educational level

11. Assessment by only paper-pencil tests:

(a) facilitates comprehensive evaluation

(b) facilitates continuous evaluation

(c) promotes holistic assessment

(d) limits assessment

12. A teacher has a “hearing impaired” child in her middle school class. It is important for her to:

(a) keep pointing to what the child cannot do over and over again

(b) ridicule the child and make her sit separately so that she joins an institution for hearing impaired

(c) ask the school counsellor to talk to the child’s parents and tell them to withdraw their child from school

(d) make the child sit al a place from where she can see the teacher’s lips and facial expressions clearly

13. A teacher can effectively respond to the need s of the children from ‘disadvantaged sections’ of society by:

(a) making them sit separately in the classroom so that they do not mix with other children

(b) telling other children to treat the children from disadvantaged background with sympathy

(c) adapting her pedagogy to the needs of every child in the classroom

(d) ignoring their background and asking them to do chores in the school

14. Children with learning disability:

(a) cannot learn anything

(b) struggle with some aspects of learning

(c) are very active, but have a low IQ

(d) are very wise and mature

15. Teachers can encourage children to think creatively by

(a) asking them to memorise answers

(b) asking them recall-based questions

(c) giving them multiple-choice questions

(d) asking them to think of different ways to solve a problem

                                 ANSWER

1 C 6 D 11 D
2 C 7 D 12 D
3 B 8 C 13 C
4 B 9 A 14 B
5 A 10 B 15 D


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *