Posted on: September 5, 2021 | Author: Odisha Job Alert | Category: Pedagogy

1. Experimental me thod was first of all introduced by

(a) Judd

(b) Rice and Cornman

(c) Wilhelm Wundt

(d) Coll ins and Drever

2. The objective of teaching is to

(a)Create good citizens

(b)Create persons who are useful for the Society

(c)Create Socialistic person

(d) All of the above.

3. Project teaching method is associated with

(a) Frobel

(b) John Dewey

(c) Armstrong

(d) McDougal

4. ‘Sociological type of theory’ of personality was given by

(a) Hippocrates

(b) Kretschmer

(c) Sheldon

(d) Spranger

5. Who had given hierarchy of human needs?

(a) Thorndike

(b) Maslow

(c) Guilford

(d) Koffka

6. When the child is ready to learn, he learns more quickly and effectively, as suggested by laws of learning: readiness, exercise and effect. This principle is given by

(a) Thorndike

(b) Skinner

(c) Pavlov

(d) Kurt Lewin

7. Area of individual differences is

(a) gender difference

(b) body structure

(c) mental abilities

(d) All of these

8. The most appropriate purpose of learning is

(a) personal adjustment

(b) social and political awareness

(c) modification of behaviour

(d) preparing oneself for employment

9. A child who behaves against the social rules and regulation is called

(a) backward child

(b) dull Child

(c) idiot child

(d) delinquent child

10. Frobel emphasizes which of these games?

(a) Ball game

(b) Block game

(c) Figure game

(d) All of these

11. District Primary Education Programme (OPEP) was launched in the year

(a) 1990

(b) 1993

(c) 1998

(d) 2000

12. The concept of ‘Zone of Proximal Development (ZPD)’ was given by

(a) Bandura

(b) Piaget

(c) Skinner

(d) Vygotsky

13. The statement which is not true in case of individual differences is

(a) individuals differ in kind

(b) individuals differ in degree

(c) individuals differ both in degree a kind

(d) individuals differ neither in degree nor in kind

14. ln your view, teaching is

(a) a process

(b) an art

(c) a skill

(d) (b) and(c)

15. Which of the following is a correct sequence of human development?

(a) Infancy, adolescence, childhood, adulthood

(b) Infancy, childhood, adolescence. adulthood

(c) Childhood. adolescence, adulthood, infancy

(d) Childhood, infancy. adolescence, adulthood

                            ANSWER

1 C 6 A 11 B
2 D 7 D 12 D
3 B 8 C 13 D
4 D 9 D 14 D
5 B 10 B 15 B

 


Leave a Reply

Your email address will not be published.