Posted on: September 3, 2021 | Author: Odisha Job Alert | Category: Pedagogy

1. Gender discrimination in a classroom

(a) does not affect the performance of the students

(b) may lead to diminished effort or performance of the students

(c) may lead to enhanced effort or performance of the male students

(d) is done more by the male teacher than their female counterparts

2. Which of the following stages are involved when infants ‘THINK’ with their eyes, ears and hands?

(a) Concrete operational stage

(b) Pre-operational stage

(c) Sensory motor stage

(d) Formal operational stage

3. In Vygotsky’s theory, which aspect of development gets neglected?

(a) Social

(b) Cultural

(c) Biological

(d) Linguistic

4. Phonological awareness refers to the ability to

(a) effect and manipulate the sound structure

(b) speak fluently and accurately

(c) know, understand and write

(d) master the rules of grammar

5. When children learn a concept and use it, practice helps in reducing the errors committed by them. This idea was given by

(a) EL Thorndike

(b) Jean Piaget

(c) J B Watson

(d) Lev Vygotsky

6. Which of the following skills is associated with emotional intelligence?

(a) Memorizing

(b) Motor processing

(c) Envisaging

(d) Empathizing

7. The inner force that stimulates and compels a behavioural response and provides specific direction to that response is

(a) motive

(b) perseverance

(c) emotion

(d) commitment

8. Which term is often used interchangeably with the term ‘motivation’?

(a) Incentive

(b) Emotion                                       

(c) Need

(d) Inspiration

9. Difficulty in recalling sequence of letters in words and frequent loss of visual memory is associated with

(a) dyslexia

(b) dyscalculia

(c) dysgraphia

(d) dyspraxia

10. Girl students

(a) learn questions on Mathematics well but face difficulty only when they are asked to reason them out

(b) are as good in Mathematics as boys of their age

(c) perform less competently in spatial concepts than boys of their age

(d) possess more linguistic and musical abilities

11. “How do grades differ from marks?” This question belongs to which of the following classes of questions?

(a) Divergent

(b) Analytic

(c) Open-ended

(d) problem-solving

12. Deductive reasoning involves

(a) reasoning from general to particular

(b) reasoning from particular to general

(c) active construction and reconstruction of knowledge

(d) methods including inquiry learning and heuristics

13. ‘Education-of-all-in-schools-for-all’ could be a tagline for which of the following?

(a) Cohesive education

(b) Inclusive education

(e) Cooperative education

(d) Exclusive education

14. Fluency, elaboration, originality and flexibility are the factors associated with

(a) giftedness

(b) talent

(c) divergent thinking

(d) acceleration

15. Which one of the following is a factor that affects learning positively?

(a) Fear of failure

(b) Competition with peers

(c) Meaningful association

(d) Pressure from parents
                                ANSWER

1 B 6 D 11 B
2 C 7 A 12 A
3 C 8 C 13 B
4 B 9 A 14 A
5 A 10 B 15 C


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *