Posted on: September 2, 2021 | Author: Odisha Job Alert | Category: Pedagogy

1. Which of the following is the most effective method to encourage conceptual development in students?

(a) Replace the student’s incorrect ideas with correct ones by asking them to memorise

(b) Give students multiple examples and encourage them to use reasoning

(c) Use punishment till students have made the required conceptual changes

(d) New concepts need to be understood on their own without any reference to the old ones

2. Primary school children will learn most effectively in an atmosphere

(a) where the teacher is authoritative and clearly dictates what should be done

(b) where the focus and stress are only on mastering primarily cognitive skills of reading, writing and Mathematics

(c) where the teacher leads all the learning and expects students to play a passive role

(d) where their emotional need are met and they feel that they are valued

3. A child sees a crow flying past the window and says, “A bird”. What does this suggest about the child’s thinking ?

A. The child has previously stored memories.

B. The child has developed the concept of a ‘bird’.

C. The child has developed some tools of language to communicate her experience.

(a) B and c

(b) A, Band c

(c) Only B

(d) A and B

4. What should a teacher tell her students to encourage them to do tasks with intrinsic motivation?

(a) ‘Why can’t you be like him? See, he has done it perfectly’.

(b) ‘Complete the task fast and get a toffee’.

(c) ‘Try to do it, you will learn’.

(d) ‘Come on, finish it before she does’.

5. How can a teacher encourage her students to be intrinsically motivated towards learning for the sake of learning?

(a) By giving competitive tests

(b) By supporting them in setting individual goals and their mastery

(c) By offering tangible rewards such as toffees

(d) By inducing anxiety and fear

6. In an elementary classroom, an effective teacher should aim at the students to be motivated

(a) to rote memories so that they become good at recall

(b) by using punitive measures so that they respect the teacher

(c) to perform so that they get good makes in the end of the year examination

(d) to learn so that they become curious and love learning for its own sake

7. Which of the following is an example of effective school practice?

(a) Corporal punishment

(b) Individualised learning

(c) Competitive classroom

(d) Constant comparative evaluation

8. Developmental perspective of teaching demands teachers to

(a) be strict disciplinarians as children experiment quite frequently

(b) adopt instructional strategies based on the knowledge of developmental factors

(c) treat children in different developmental stages in an equitable manner

(d) provide learning that results in an the development of only the cognitive domain

9. Learners cannot learn unless

(a) they are taught according to the needs of social aims of education

(b) they know that the material being taught will be tested in the near future

(c) they are prepared to learn

(d) they are asked about their learning in schools by their parents at home on a daily basis

10. Theory of social learning emphasises on which of the following factors?

(a) Nature

(b) Nurture

(c) Adaptation

(d) Emendation

11. Psychosocial theory emphasises on which of the following?

(a) Stimuli and Response

(b) Phallic and Latency stages

(c) Industry versus Inferiority stage

(d) Operant Conditioning

12. fact that children require culturally relevant knowledge and skills is attributed to 

(a) Charles Darwin

(b) B F Skinner 

(c) Urie Bronfenbrenner

 (d) Lev Vygotsky

13. Progressive education is associated with which of the following statements?

(a) Teachers are the originators of information and authority.

(b) Knowledge is generated through direct experience and collaboration.

(c) Learning proceeds in a straight way with factual gathering and skill mastery. 

(d) Examination is norm-referenced and external.

14. The factor “g” in the Spearman definition of intelligence stands for

(a) genetic intelligence

(b) generative intelligence

(c) general intelligence

(d) global intelligence

15. Retrieving hidden objects is an evidence that infants have begun to master which of the following cognitive functions?

(a) Intentional behaviour

(b) Object-permanence

(c) Problem-solving

(d) Experimentation

                                ANSWER

1 B 6 D 11 D
2 D 7 B 12 D
3 B 8 C 13 B
4 C 9 D 14 C
5 B 10 A 15 C


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *