History MCQ !! Part-1
Share

1. Who were the first kings to issue gold coins in India?
(1) Mauryas
(2) Indo-Greeks
(3) Guptas
(4) Kushans
Ans:- 2

2. The home of Gargi, Maitrey, and Kapila was at
(1) Vidisha
(2) Ujjain
(3) Pataliputra
(4)Mithila
Ans:-4

3. Which area of India was known as Avantika in ancient times ?
(1) Avadh
(2)Ruhelkhand
(3) Bundelkhand
(4)Malwa
Ans:-4

4. The Social System of the Harappans was :
(1) Fairly egalitarian
(2) Slave-Labour based
(3) Colour (Varna) based
(4) Caste based
Ans:-1

5. Which of the following Vedas provides information about the civilisation of the Early Vedic Age?
(1)Rig-veda
(2) Yajur-veda
(3)Atharva-veda
(4) Sama-veda
Ans:-1

6. The university which became famous in the post-Gupta Era was:
(1) Kanchi
(2) Taxila
(3) Nalanda
(4) Vallabhi
Ans:-3

7. Banabhatta was the court poet of which emperor ?
(1) Vikramaditya
(2) Kumaragupta
(3) Harshavardhana
(4) Kanishka
Ans:-3

8. The first Indian ruler, who established the supremacy of Indian Navy in the Arabian Sea was :
(1) Rajaraja I
(2)Rajendra I
(3) Rajadhiraja I
(4)Kulottunga I
Ans:-1
9. Which statement on the Harappan Civilisation is correct?
(1) Horse sacrifice was known to them.
(2) Cow was sacred to them.
(3) ‘Pashupati’ was venerated by them.
(4) The culture was notgenerally static
. Ans:-4

10. The First Tirthankara of the Jains was :
(1) Arishtanemi
(2) Parshvanath
(3) Ajitanath
(4)Rishabha
Ans:-4

11.The great silk-route to the Indians was opened by :
(1) Kanishka
(2) Ashoka
(3) Harsha
(4) Fa-Hien
Ans:-1

12. The rulers of which dynasty started the practice of granting tax-free villages to Brahmanas and Buddhist Monks?
(1) Satavahanas
(2)Mauryas
(3) Guptas
(4)CholasAns:-1

13. The most important text of vedic mathematics is :
(1) Satapatha Brahman
(2) Atharva Veda
(3) Sulva Sutras
(4) Chhandogya Upanishad
Ans:-3

14. Yavanika or curtain was introduced in Indian theatre by which of the following?
(1) Shakas
(2) Parthians
(3) Greeks
(4) Kushans
Ans:-3

15. Who started the Saka Era which is still used by the Government of India?
(1) Kanishka
(2) Vikramaditya
(3) Samudra Gupta
(4) Asoka
Ans:-1

16. What inspired the paintings of Ajanta ?
(1) Compassionate Buddha
(2) Radha-Krishan Leela
(3) Jain Thirthankaras
(4) Mahabharata encounters
Ans:-1

17. Who among the following was the first to invade India ?
(1) Xerxes
(2) Alexander
(3) Darius-I
(4) Seleucus
Ans:-3

18. Which among the following is the oldest dynasty ?
(1) Maurya
(2) Gupta
(3) Kushan
(4) Kanva
Ans:-1

19. With which of the following is the classic “Jivaka Chintamani” in Tamil associated ?
(1) Jainism
(2) Buddhism
(3) Hinduism
(4) Christianity
Ans:-1

20. Where did Lord Buddha breathe his last?
(1) Rajgir
(2) Bodh Gaya
(3) Sarnath
(4) Kushinagar
Ans:-4

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *