GK Capsule !! Rendering Knowledge !! Part – 8
Share

215. Which among the following helps in circulation of blood ? 

(1) Arithrocytus 

(2) Blood platelets 

(3) Monocytes 

(4) Lymphocytes

Ans:- 4

216. Which among the following elements increases the absorption of water and calcium  in plants ? 

(1) Manganese 

(2) Boron 

(3) Copper 

(4) Molybdenum

Ans:- 2

217. Our bones and teeth are generally made of —

(1) Tricalcium phosphate 

(2) Fluoropetite 

(3) Chloropetite 

(4) Hydrolith

Ans:- 1

 

218. Angora wool is extracted from —  

(1) rabbit 

(2) sheep 

(3) fox 

(4) goat

Ans:- 1

219. Onion is a modified  form of 

(1) leaf 

(2) stem 

(3) root 

(4) None of these

Ans:- 2

220. Exobiology deals with the study of : 

(1) external characters of living organisms 

(2) life on the surface of the earth 

(3) life in the outer layers of atmosphere 

(4) life in other planets and space

Ans:- 4

 

221. The pollen grains of flowers pollinated by insects are :  

(1) smooth and dry 

(2) rough and sticky 

(3) rough and dry 

(4) large and showy

Ans:- 2

222. Which one of the following substances is used for preservation of food grains? 

(1) Sodium benzoate 

(2) Vinegar 

(3) Sodium chloride 

(4) Potassium permanganate

Ans:- 1

223. Which of the following is NOT one of the important steps in processing tea leaves? 

(1) Rolling 

(2) Drying 

(3) Fermenting 

(4) Withering

Ans:- 3

224. Kidney disease in man is caused by the pollutant : 

(1) Cadmium 

(2) Iron 

(3) Cobalt 

(4) Carbon

Ans:- 1

225. Reserpine is used to : 

(1) reduce high blood pressure 

(2) increase blood pressure when it is low 

(3) alleviate pain 

(4) cure arthritis

 Ans:- 1

226. Why excessive heating and repeated use of cooking oil is most undesirable? 

(1) The oil vapours can cause indoor pollution 

(2) Carcinogenic substances like benzpyrene are produced

 (3) Nutrient value of food is lost

 (4) Loss and wastage of oil

Ans:- 2

227. Which one of the following is a female sex hormone?

 (1) Estrogen

 (2) Androgen

 (3) Oxytocin 

(4) Insulin

Ans:- 1

228. Clove, the commonly used spice, is obtained from the :

 (1) root

 (2) stem

 (3) flower bud

 (4) fruit

Ans:- 3

229. Maximum photosynthetic activity occurs in :

(1) blue and red region of light

(2) green and yellow region of light 

(3) blue and orange region of light

(4) violet and orange region of light

Ans:- 1

230. AIDS virus has :

 (1) single-stranded RNA

 (2) double-stranded RNA

 (3) single-stranded DNA

 (4) double-stranded DNA

Ans:- 1

231. A ‘breath test’ used by traffic police to check drunken driving uses:

 (1) potassium dichromate-sulphuric acid

 (2) potassium perma-nganatesulphuric acid

 (3) turmeric on filter paper

 (4) silica gel coated with silver nitrate

Ans:- 1

232. Typhoid fever is caused by

(1) virus 

(2) bacteria 

(3) fungus

 (4) allergy

Ans:- 2

233. Which of the following diseases is caused by a virus?

 (1) Polimyletis

 (2) Malaria 

(3) Whooping cough

(4) Ring worm

Ans:- 1

234. Which of the following is known as Vitamin B1?

 (1) Retinol 

(2) Thiamin

 (3) Riboflavin

 (4) Ascorbic Acid

Ans:- 2

235. Which of the following food items is rich in iron ?

 (1) Rice

 (2) Apple 

(3) Pulses 

(4) Orange

Ans:- 2

236. Who discovered Cholera germs?

 (1) Robert Koch 

(2) Rene Laennec 

(3) Dreser

 (4) Hansen

Ans:- 1

237. Oxygen liberated during photosynthesis is coming from :

 (1) Carbon dioxide

 (2) Water

 (3) Bresk down of chlorophy II 

(4) Atmosphere

 Ans:- 2

 

238. Who discovered sex hormones?

 (1) Dreser 

(2) Eugen Steinach 

(3) Edward Calvin 

(4) Samuel Cohen

Ans:- 2

 

239. The area of the human tongue sensitive to bitterness is restricted to :

 (1) tip

 (2) edges

 (3) middle part

 (4)posterior part

Ans:- 4

240. Virus contains

 (1) Protein and lipid

 (2) Nucleic acid and protein

 (3) Lipid and carbohydrate

 (4) Carbohydrate and nucleic acid

Ans:- 1

241. The element which is the most abundant in the human body is —

 (1) oxygen

 (2) carbon 

(3) iron

 (4) nitrogen

Ans:- 1

242. Which one of the following is NOT a function of kidney ?

 (1) Regulation of blood pH

 (2) Removal of metabolic wastes from the Blood 

(3) Production of Antibodies 

(4) Regulation of osmotic pressures

Ans:- 3

243. Water in plants is trans-ported by 

(1) cambium 

(2) phloem 

(3) epidermis 

(4) xylem

Ans:- 4

244. Which of the following hormone is released in excess quantity during excitement ? 

(1) Cortisone 

(2) Serotonin 

(3) Adrenaline 

(4) Oestrogen

Ans:- 4

 

245. What are the blood corpuscles that help to build up resistance against diseases ? 

(1) Leucocytes 

(2) Monocytes 

(3) Neutrophils 

(4) Lymphoctyes

Ans:- 1

246. The ‘Theory of Evolution’ was put forward by 

(1) Louis Pasteur 

(2) Aristotle 

(3) Gregor Mendel 

(4) Charles Darwin

Ans:- 4

247. Glaucoma is a disease of the 

(1) Skin 

(2) Lungs 

(3) Liver 

(4) Eyes

Ans:- 4

248. The chemical used for destroying Fungi in water tanks is 

(1) Copper sulphate 

(2) Magnesium sulphate 

(3) Zinc sulphate 

(4) Nitric acid

 Ans:- 1

249. Who among the following analysed DNA for the first time ? 

(1) Arthur Cornberg 

(2) Hargobind Khurana 

(3) M. W. Nirenberg 

(4) Watson and Krick

Ans:- 4

250. Sour taste of lemon is due to the presence of which of the following ? 

(1) Citric acid 

(2) Acetic acid 

(3) Oxalic acid 

(4) Formic acid

Ans:- 1

251. During fermentation of sugar, the compound which is always formed is : 

(1) Methyl Alcohol 

(2) Ethyl Alcohol 

(3) Acetic Acid 

(4) Ethylene

Ans:- 2

252. Cinnabar is an ore/mineral of 

(1) Lead 

(2) Manganese 

(3) Molybdenum 

(4) Mercury

Ans:- 4

253. ____ is used for making vinegar. 

(1) Tartaric acid 

(2) Malic acid 

(3) Oxalic acid 

(4) Acetic acid

Ans:- 4

254. Chemical composition of cementis 

(1) Limestone and Clay 

(2) Limestone, Clay and Gypsum 

(3) Limestone and Gypsum

 (4) Clay and Gypsum

Ans:- 2

 

255. If water smells bad, then that odour can be removed by adding 

(1) alum 

(2) bleach 

(3) activated carbon 

(4) deactivated nitrogen

Ans:- 3

256. The basic process taking place in nuclear reactors is 

(1) Radioactivity 

(2) Fission 

(3) Fusion 

(4) None of the above

Ans:- 2

257. Every hot object emits _____ 

(1) X–rays 

(2) Visible light 

(3) Infrared rays 

(4) Ultraviolet rays

Ans:- 3

258. Why is weightlessness experienced while orbiting the earth in space ships ? 

(1) Inertia 

(2) Acceleration 

(3) Zero gravity 

(4) Orbital motion

Ans:- 3

259. The frequency of direct current is _______ 

(1) Zero 

(2) 50 HZ 

(3) 60 HZ 

(4) 100 HZ

Ans:- 1

260. A bomb explodes on the moon. You will hear its sound on earth after ______ 

(1) 20 minutes 

(2) 2 hours 20 minutes 

(3) 3.7 hours 

(4) You cannot hear the sound of explosion

Ans:- 4 

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *