GK Capsule !! Rendering Knowledge !! Part 7
Share
 
 
 

181. When Mahatma Gandhi was arrested who among the following took over the leadership of Salt Satyagraha? 

 (1) Vinoba Bhave  

(2) Sardar Vallabh Bhai Patel  

(3) Abbas Tyabji  

(4) Maulana Abdul Kalam Azad 

 

182. In which session of Congress the demand of “Poorna Swaraj” was accepted as the aim of the Congress ?  

(1) Calcutta  

(2) Madras  

(3) Nagpur 

 (4) Lahore 

 

183. Who was the leader of the Bardoli Satyagraha ?  

(1) Dr. Rajendra Prasad  

(2) Pandit Jawaharlal Nehru  

(3) Sardar Vallabh Bhai Patel  

(4) Acharya J. B. Kripalani 

 

184. “Go back to Vedas.” This call given by  

(1) Ramakrishna Paramah-amsa 

 (2) Vivekananda 

 (3) Jyotiba Phule  

(4) Daynand Saraswati 

Ans:- 4 

185. Naokhali is situated in—  

(1) West Bengal  

(2) Bangladesh  

(3) Tripura  

(4) Bihar 

Ans:- 2

186. Mahatma Gandhi was first arrested during ‘Satyagrah’ in the year—  

(1) 1906  

(2) 1908  

(3) 1913  

(4) 1917 

Ans:- 2 

187.  The system of communal electorate in India was first introduced by :  

(1) Indian Council Act of 1892.  

(2) Minto-Morley reforms of 1909  

(3) Montagu-Chelmsford reforms of 1919  

(4) Government of India of 1935 

Ans:- 2

188. Sati was prohibited by  

(1) Warren Hastings  

(2) Lord Wellesley  

(3) Lord William Bentinck 

 (4) Lord Dalhousie 

Ans:- 3

189. Which British Governor General introduced Postage Stamp in India ?  

(1) Lord Dalhousie  

(2) Lord Auckland  

(3) Lord Canning  

(4) Lord William Bentinck 

Ans:- 1

190. Who was the first Indian to be elected to the British Parliament?  

(1) Dadabhai Naoroji 

 (2) Gopala Krishna Gokhale  

(3) Bipin Chandra Pal  

(4) Lala Lajpat Rai 

ans:- 1 

191. Who introduced the perma-nent settlement in Bengal ? 

(1) Lord Cornwallis 

(2) Lord Dalhousie  

(3) William Bentinck  

(4) Lord Curzon 

ans:- 1

192 .Which one of the following Chief Justices of India had the opportunity to act as President of India ?  

(1) Justice Mehar Chand Mahajan  

(2) Justice P.B. Gajendra-gadkar  

(3) Justice M. Hidayatulla  

(4) Justice P. N. Bhagawati 

ans:- 3 
 

193. Who was the first woman Chief Justice of a High Court of a state in India ?  

(1) Sunanda Bhandare  

(2) Fathima Beevi  

(3) Leila Seth  

(4) Anna Chandy 

ans:- 3

194. ‘Equality before law’ in India is derived from  

(1) Case Law  

(2) Political Conventions  

(3) Constitution  

(4) Gandhian Philosophy 

ans:- 3

195. Who interprets the Constitution?  

(1) Legislature  

(2) Executive 

(3) Judiciary  

(4) President 

Ans:- 3

196. A law made by the Judiciary is known as 

 (1) Ordinary law  

(2) Case law 

 (3) Rule of law 

 (4) Administrative law 

Ans:- 2

197. The Judges of Supreme Court hold office till they reach the age of  

(1) 58 years  

(2) 62 years  

(3) 65 years  

(4) 60 years 

Ans:-  3

198. Which of the following is called the “ecological hot spot of India”?  

(1) Western Ghats  

(2) Eastern Ghats  

(3) Western Himalayas  

(4) Eastern Himalayas 

Ans:- 1 

199. Manas Sanctuary in Assam is known for  

(1) elephants  

(2) bears  

(3) tigers  

(4) wild ass 

Ans:-  1

200. Which one of the following is the first National Park of India ? (1) Corbett National Park  

(2) Bandipur National Park  

(3) Kanha National Park  

(4) Sariska 

Ans:-  1

201. The common tree species in Nilgiri hills is  

(1) Sal  

(2) Pine  

(3) Eucalyptus 

(4) Teak 

Ans:-  3

202. What is approximately the percentage of forest cover in India? (1) 10%  

(2) 8.5%  

(3) 25%  

(4) 21.54% 

Ans:-  4

203. The wild ass is found in  

(1) Kachchh  

(2) Assam  

(3) Jammu and Kashmir  

(4) Tamil Nadu 

Ans:-  1 

204. The first biosphere reserve that was set up in India in 1986 is  

(1)  Nanda Devi  

(2) Nilgiris  

(3) Nokrek 

(4) Manas 

Ans:-  2

 

205. The concept of mixed economy means  

(1) to have balanced development in the agricultural and industrial sector  

(2) simultaneous development of the rural and urban sector  

(3) to have equal distribution of wealth among the rural and the urban poor  

(4) simultaneous existence of the private and public sector 

Ans:-  4

206. India’s First Five Year Plan gave priority to 

 (1) Industry  

(2) Trade  

(3) Transportation  

(4) Agriculture 

Ans:-  4

207. When a detergent is added to pure water, its surface tension  

(1) increases  

(2) decreases  

(3) remains constant  

(4) becomes infinite 

Ans:-  2

208. A transformer works with  

(1) alternating current only  

(2) direct current only  

(3) both AC and DC  

(4) any signal 

Ans:-  3

209. The head mirror used by ENT doctors is  

(1) Concave  

(2) Convex  

(3) Plane  

(4) Plano-convex 

Ans:-  1

210. The Newton’s First Law is also called as  

(1) Law of moments  

(2) Law of inertia  

(3) Law of energy  

(4) Law of momentum 

Ans:-  2

211. Hydraulic machines work under the Principle of :  

(1) Newton’s Law  

(2) Joules Law  

(3) Pascal’s Law  

(4) Floatation Law 

Ans:-  3

212. What is “milk of magnesia” chemically ?  

(1) Magnesium carbonate  

(2) Sodium bicarbonate  

(3) Calcium hydroxide  

(4) Magnesium hydroxide 

Ans:-  4

213. Bronze is an alloy of  

(1) Copper and Zinc 

(2) Tin and Zinc  

(3) Copper and Tin  

(4) Iron and Zinc 

Ans:- 3

214. Soap is prepared by boiling caustic soda with  

(1) Alcohol  

(2) Kerosene oil  

(3) Glycerine  

(4) Fats 

Ans:-  4

 

 

 
Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *