GK Capsule !! Rendering Knowledge !! Part 4
Share
64. Who was the greatest ruler of the Satavahanas ?
(1) Satkami I
(2) Gautamiputra Satkarni
(3) Simuka
(4) Hala
Ans :-  2 
 
65. Who compiled the tales of “The Panchatantra” ?
(1) Valmiki
(2) VedaVyasa
(3) Vishnu Sharma
(4) Tulsidas
Ans :-  3 
66. Which of the following was  the early capital of the Rashtrakutas?
(1) Sopara
(2) Ellora
(3) Vatapi
(4) Ajanta
Ans :-  2 
67. Who was the founder of Lodhi dynasty ?
(1) Daulat Khan Lodhi
(2) Sikandar Lodhi
 (3) Bahlol Lodhi
(4) Ibrahim Lodhi
Ans :-  3 
68. Who among the following rulers abolished Jaziya?
 (1) Aurangzeb
(2) Balban
(3) Akbar
(4) Jahangir
Ans :-  3 
69. Which of the following is not a ‘Fundamental Right’ ?
(1) Right to Equality
(2) Right to Property
(3) Right to Freedom
(4) Right to Constitutional Remedies
Ans :-  2 
70. Which one of the following is not mentioned in the Preamble to the Constitution of India ?
(1) Justice
(2) Fraternity
(3) Adult franchise
(4) Equality of position
Ans :-  3 
71. Who is the guardian of Fundamental Rights enumerated in Indian Constitution ?
(1) Supreme Court
(2) Parliament
(3) Constitution
(4) President
Ans :-  1 
72. ‘World Economic Report’ is published by
(1) World Bank
(2) UNDP
(3) IMF
(4) UNCTAD
Ans :-  3 
73.  “Not to destroy the Government property” is a
(1) Positive duty
(2) Legal duty
(3) Civil duty
(4) Negative duty
Ans :-  3 
74. The best conductor of heat among the following is
(1) alcohol
(2) mercury
(3) ether
(4) water
Ans :-  2 
75. The instrument which uses sound waves to measure the depth of oceans is 
(1) Radar
(2) Sonar
(3) Altimeter
(4) Venturimeter
Ans :-  2 
76. Speed of sound is the greatest in :
(1) Water
(2) Air
(3) Glass
 (4) Glycerine
Ans :-  3 
77. The Victoria Falls are on the river
(1) Niger
(2) Congo
(3) Zambezi      
(4) Orange
Ans :-  3 
78.  In geography ‘Gulf Stream’ refers to
(1) a warm ocean current
(2) strong air current
(3) streams joining a gulf
(4) the name of a stream
Ans :-  1 
79. The Strait that connects Red Sea and Mediterranean Sea is
(1) Panama Strait 
(2) Suez Strait
(3) Palk Strait
(4) Bering Strait
Ans :-  2 
80. Kimono is a dress style of which Asian Country ?
(1) Japan
(2) Korea
(3) Laos
(4) China
Ans :-  1 
81. Who is called the Father of Computer ?
(1) Charles Babbage
(2) Stephen Hawking
(3) W.G. Grace
(4) John Lennon
Ans :-  1 
82. Which of the following is not a Hardware ?
(1) Processor chip
(2) Printer
(3) Mouse
(4) Java
Ans :-  4 
83. Who among the following wrote Sanskrit grammar ?
(1) Kalidasa
(2) Charaka
(3) Panini
(4) Aryabhat
Ans :-  3 
84. Who is the author of the autobiography, The Indian Struggle ?
(1) Annie Beasant
(2) Subhas Chandra Bose
(3) Chittaranjan Das
(4) Sardar Vallabhbhai Patel
Ans :-  2 
85. How many feet has a crab got?
(1) 12
(2) 10
(3) 8
(4) 6
Ans :-  3 
86. Which one of the following is an ‘Air-to-Air’ missile?
(1) Prithvi
(2) Agni
(3) Akash
(4) Astra
Ans :-  4 
87. ISRO’s Master Control Facility is in
(1) Andhra Pradesh
(2) Orissa
(3) Gujarat
(4) Karnataka
Ans :-  4 
88. Which one of the following isnot a Galilean Satellite of Jupiter?
(1) Europa
(2) Ganymede
(3) Callisto
(4) Deimos
Ans :-  4 
89. Who discovered Cholera germs?
(1) Robert Koch
(2) Rene Laennec
(3) Dreser
 (4) Hansen
Ans :-  1 
90. What is a Sponge ?
(1) A fungus
(2) A fossil
(3) A plant
(4) An animal
Ans :-  4 
 
Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *