GK Capsule Part 3
Share

1. Who has been appointed as the chief justice of Gujarat High
Court In September 2019?
a) Justice Vikram Nath
b) Justice Gita Mittal
c) Krishna Murari
d) Ptadeep Nandrjog

Ans:- a 
2. Who has been appointed as the Press Trust of India in
September 2019?
a) Vikram Nath
b) Vijaya Kumar Chopra
c) Vineet Jain
d) Mahendra Mohan Gupta

Ans:-  b 
3. Who among the following won the National Geoscience Young
Scientist Award-2018?
a) Dr. Sohini Ganguly
b) Dr. Yamuna Singh
c) Dr. Debjani Sarkar
d) Mr. Pradipta Sur

Ans:-  a 
4. World Health Organization celebrated the first World Patient
Safety Day on which day?
a) 20 September
b) 19 September
c) 18 September
d) 17 September

Ans:-  d 
5. Which Indian documentary has been nominated for the Oscars?
a) Roar of the Lion
b) Lady Tiger
c) Wild Karnataka
d) Moti Bagh

Ans:-  d 
6. Which region has been renamed as the „Kalyana Karnataka‟
recently?
a) Hyderabad-Karnataka Region
b) Mumbai-Karnataka Region
c) Panaji Karnataka Region
d) Amaravati Karnataka Region

Ans:- a 
7. Who recently became India‟s first woman officer to be posted as
a military diplomat at Moscow in Russia?
a) Sandhya Suri
b) Kiran Shekhawat
c) Anjali Singh
d) Samridhi Singh

Ans:-  c 
8. Who among is following issued the following statement-“PoK is a
part of India”?
a) S Jaishankar
b) Amit Shah
c) Rajnath Singh
d) Narendra Modi

Ans:-  a 
9. Who celebrated his 69th birthday on September 17, 2019?
a) Narendra Modi
b) Sonia Gandhi
c) Rahul Gandhi
d) Manmohan Singh

Ans:-  a
10. Which missile was launched recently by DRDO from Su-30 MKI
fighter jet?
a) NAG
b) Astra
c) Exocet
d) Dhanush

Ans:-  b 11. Who has been appointed as the Press Secretary to President
Ram Nath Kovind?
a) Ajay Singh
b) Ravish Kumar
c) Rajat Sharma
d) Ashok Malik

Ans:-  a
12. Who among the following has won two awards at the Boston
Film Festival?
a) Shabana Azmi
b) Neena Gupta
c) Soni Razdan
d) Kirron Kher

Ans:-  b 
13. Which state‟s legislative assembly has passed a resolution
against proposed Uranium mining in Nallamala forest area?
a) Karnataka
b) Andhra Pradesh
c) Telangana
d) Kerala

Ans:-  c 
14. Which state recently launched Jan Soochna Portal for its
citizens?
a) Rajasthan
b) Maharashtra
c) Gujarat
d) Madhya Pradesh

Ans:-  a 
15. Which international organization has decided to publish
the writings of Guru Nanak Dev in international languages?
a) UNESCO
b) World Bank
c) Obama Foundation
d) Clinton Foundation

Ans:-  a 
16. The Ministry of Civil Aviation Organized India‟s first ever
helicopter submit in _____?
a) Jaipur
b) Pune
c) Dehradun
d) Guwahati

Ans:- c   
17. Which among the following Union Territories will have a
common high court?
a) Ladakh and Chandigarh
b) Jammu & Kashmir and Daman and Diu
c) Jammu & Kashmir and Ladakh
d) Jammu & Kashmir and Himachal Pradesh

Ans:-  c 
18. PM has inaugurated South Asia‟s first cross-border oil pipeline.
The pipeline will connect India with which nation?
a) Nepal
b) Malaysia
c) Bhutan
d) Bangladesh

Ans:-  a 
19. Which of the following countries became the 79th member of
the International Solar Alliance?
a) Cuba
b) St. Vincent and Grenadines
c) St. Lucia
d) Dominican Republic

Ans:-  b 
20. Robert Mugabe passed away at the age of 95 on September 6,
2019. He served as the President of which nation for almost four
decades?
a) Ghana
b) Libya
c) Zimbabwe
d) South Africa

Ans:-  c 
21. Which place won the Best Swachh Iconic Place award in
Swachh Bharat Mission Awards?
a) Vaishno Devi
b) Golden Temple
c) Shirdi
d) Lotus Temple

Ans:- a 
22. Which city is hosting the 28th edition of India-Thailand
Coordinated Patrol exercise?
a) Vishakhapatnam
b) Bangkok
c) Phuket
d) Brahmapur

Ans:-  b 
23. When is the International Literacy Day observed every year?
a) 6th September
b) 7th September
c) 8th September
d) 9th September

Ans:-  c 
24. Which of the following countries is hosting the fifth meeting of
the Eastern Economic Forum?
a) India
b) Bhutan
c) Indonesia
d) Russia

Ans:-  d 
25. Who assumed the charge of Chairmanship of Association of
World Election Bodies recently?
a) Sunil Arora
b) Sushil Chandra
c) Umesh Sinha
d) Amit Tyagi

Ans:-  a 
26. Exercise Yudh Abhyas 2019 began recently between India and
which country?
a) Singapore
b) Russia
c) USA
d) Indonesia

Ans:-  c
27. Which Indian cricketer has announced her retirement from T20
Internationals?
a) Smriti Mandhana
b) Mithali Raj
c) Harmanpreet Kaur
d) Poonam Yadav

Ans:-  b 
28. How many Apache AH-64E combat helicopters were
inducted into the Indian Air Force on September 3?
a) Eight
b) Ten
c) Six
d) Seven

Ans:-  a  
29. India recently held a Defence Ministerial Dailogue with which
nation?
a) China
b) Pakistan
c) France
d) Japan

Ans:-  d 
30. Which state government recently announced a loan waiver of
Rs 4750 crore for farmers?
a) Haryana
b) Telangana
c) Rajasthan
d) Andhra Pradesh

Ans:-  a 
31. Which country recently established a space command
SpaceCom dedicated to space war?
a) China
b) Russia
c) USA
d) India

Ans:-  c 
32. Which of the following countries is hosting the fifth
meeting of the Eastern Economic Forum?
a) India
b) Bhutan
c) Indonesia
d) Russia

Ans:-  d 
LIKE SHARE SUBSCRIBE…

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *