Current Affairs 12 August 2019
Share

1. International Youth Day is Celebrated every Year on ____ ?

     A- 09 August     B- 10 August 

     C- 11 August     D- 12 August 

Ans- Option- D

2. Which IIT Institute has introduced Project Water Chakra to recycle Urine ?

      A- IIT Bombay    B- IIT Delhi 

      C- IIT Madras     D- IIT Hyderabad 

Ans- Option- C

3. Which State has launched the ‘Mukhya Mantri Krishi Ashirwad Yojana ?

     A- Jharkhand    B- Bihar 

     C- Assam            D- Gujarat 

Ans- Option- A

4. Which Airline has launched a ‘Discover India’ Scheme ?

     A- IndiGo     B- Air India

     C- Vistara     D- Spicejet

Ans- Option- B

5. Recently, Dayanidhi Nayak Passed away. He was a ___ ?

    A- Actor        B- Army Officer 

    C- Director    D- Freedom Fighter 

Ans- Option- D

6. Rotavirus is responsible for around ____% of Total Child mortality every Year in India ?

    A- 20%      B- 15%

    C- 10%      D- 25%

Ans- Option- C

7. Who among the Following is known as the Father of India’s Space Programme ?

     A- C.V. Raman         B- Vikram Sarabhai

     C- Satish Dhawan   D- Homi J. Bhabha

Ans- Option- B

8. Which State will be launching the Mukhya Mantri Parivar Samridhi Yojana on August 21 ?

     A- Haryana           B- Madhya Pradesh 

     C- Uttarakhand    D- Chhattisgarh 

Ans- Option- A

9. The Third International Electric Vehicle (EV) Conclave was held in Which State ?

      A- Uttar Pradesh    B- Rajasthan 

      C- Uttarakhand       D- Haryana 

Ans- Option- D

10. Who is the Author of the book “Bolna Hi Hai” ?

      A- Om Malik       B- Ravish Kumar 

      C- Vinod Dua      D- Rajat Sharma 

Ans- Option- B

Leave A Comment For Any Doubt And Question :-

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *